Doorgaan naar hoofdcontent

Pickwick vraag: Welke film heb je al meer dan 10 keer gezien?

Dat is een makkelijke vraag, dat is The Sound of Music. Al mijn hele leven wordt die rond kerst wel een keer uitgezonden en vroeger keek ik er dan ook elk jaar wel een keer naar. Ik weet overigens niet of die nu nog steeds elk jaar rond kerst wordt uitgezonden. Maar ik stam nog uit de tijd dat men maar twee Nederlandstalige zenders had en later drie. Eigenlijk was dat toen best overzichtelijk, maar dat terzijde. Ik vond het altijd een heerlijke film om naar te kijken. De liedjes kan ik heden ten dage nog steeds meezingen, die zitten gewoon ingebakken in mij. Het is eigenlijk zelfs best een brave film als je dat vergelijkt met de films van nu. Een non die te vrijgevochten is voor het kloosterleven, maar een hart van goud heeft, die dan als kindermeisje bij een strenge man met 7 kinderen komt. Ook dat gaat niet altijd goed en kent zo zijn problemen, maar zoals het met dit soort films gaat, uiteindelijk komt het allemaal goed. Het is dan eigenlijk ook niet zo verwonderlijk dat de film e…

Gooi maar in de wasmachineHet is weer wasdag in huize Surfing Ann. Nu heb ik nog geen klagen, want ik ben maar 2 dagen bezig, ken mensen die elke dag wassen.

Wasdag

Vroeger was het in veel gezinnen maandag wasdag, maar dat is al jaren achterhaald. Zelf verschoon ik iedere donderdag het bed. Kan er 's avonds zo van genieten als ik in mijn schone bed stap. Het is dat het mij teveel werk is, maar anders verschoonde ik elke dag mijn bed. Tijdens het bed verschonen heb ik vaak hulp van onze 2 je-weet-wel-katers. Diesel Polo zit meestal bij de slaapkamerdeur op wacht. Geen idee waarom. En Paddy Bleu probeert dan onder het onderlaken te kruipen, mislukt dat, dan zijn de hoofdkussens aan beurt en komt het dekbed erop dan kruipt hij daaronder om mij voor de gek te houden. Nee, het bed blijft nooit lang netjes bij ons, maar dat nemen we maar op de koop toe. Het gebeurt maar zelden dat, het bed netjes blijft. Donderdagavond, voor ik ga slapen, programmeer ik de wasmachine zo dat hij de volgende morgen aan gaat, zodat ik, als ik opsta, de eerste was kan ophangen en gelijk de 2e was erin kan doen.

Ben blij met de huidige wasmachine's

Ik ben wel blij dat we tegenwoordig van die mooie wasmachine's hebben en niet meer de was, zoals vroeger, met de hand hoeven te doen. Pffffffffff........ moet daar echt niet aan denken. Nu ben ik ook wel 2 dagen bezig met wassen (een dag wassen en ophangen en een andere dag opvouwen en opbergen), maar in de tijd dat de was in de machine zit, kan ik wat anders doen.

Mijn oma had vroeger in Maastricht, waar ze toen woonde, een heel grote, grijze pan. Daar ging dan water en groene zeep in en de was. Die zette ze dan op het fornuis, die ze aan had gezet, en af en toe roerde ze met een houten stok door de pan. Geen idee hoe lang het duurde, maar daarna spoelde ze de was uit en deed ze het in de centrifuge. Ze was daar letterlijk de hele dag mee bezig en nam alleen af en toe even pauze voor een bakkie koffie en 's middags voor een bakkie thee. Ze had ook wel een wasmachine, maar daar deed ze alleen bepaalde kleding in geloof ik. Lakens en thee- en handdoeken wilde ze letterlijk koken.
Mijn moeder had vroeger een snelwasser met een centrifuge. Daar was je ook de hele dag mee bezig. Ik weet nog wel dat ik een jaar of 17 was en haar moest helpen, dan moest eerst de snelwasser gevuld worden met water en waspoeder, ondertussen moest het water op temperatuur komen en dan kon de eerste was erin. Na een half uur keek je of de was schoon was, dan moest je die in bad doen, die inmiddels gevuld was met schoon water, de was uitspoelen en ondertussen ging de volgende was in de snelwasser. In de tijd dat was nummer zoveel bezig was, spoelde je de vorige was uit, kneep die zo goed mogelijk uit en deed dat vervolgens in de centrifuge en daarna hing je de was pas op. Het was een heel werk en ook best wel zwaar, vooral spijkerbroeken en lakens en dekbedhoezen vond ik een ramp. Bij het in de centrifuge stoppen moest je ook altijd opletten dat het er goed in lag, want als er iets ook maar niet goed in lag, dan ging de centrifuge schommelen.
Toen ik op mezelf ging heb ik een wasmachine gekocht en geen snelwasser, want daar was ik klaar mee. Het moet wel leuk blijven en waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Je stopt de was in de machine, waspoeder en wasverzachter erbij, zet het op de juiste temperatuur en na 3 uur, bij mij althans als ik op 60 graden was en anders na 2 1/2 uur als ik op 30 graden was, kan ik de was ophangen. Heerlijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pickwick vraag: Zou je liever heel muzikaal zijn of goed kunnen schrijven?

Ik ben A-muzikaal. Noten zijn niet aan mij besteed, want ik begrijp er niets van ondanks dat het mij in het verleden wel een paar keer is uitgelegd. Geef mij maar noten die je kan eten, walnoten, borrelnoten, hazelnootjes, daar kan ik wat mee. Het zingen bewaar ik wel voor onder de douche of bij een concert als iedereen al meezingt en het niet opvalt als ik zo vals als een kraai meezing. Daarbuiten wil ik het jullie niet aandoen, dat is niet goed voor jullie oren. In dat opzicht heb ik wel een ietsiepietsie zelfkennis.
Dan blijft er het schrijven over en dat past dan ook beter bij mij. Net als veel boekenwurmen heb ik ook de wens om ooit nog eens een boek te gaan schrijven. Ben al diverse keren ook daadwerkelijk begonnen aan een boek te schrijven en al even zoveel keren heb ik het weggegooid omdat ik het niets vond. Daarnaast ben ik er ook nog niet uit waar ik over wil schrijven, want veel van wat ik bedenk is al eens over geschreven en ik heb niet het idee dat ik daar dan nog iets a…

Flow - 1000 vragen aan jezelf - Vraag 14: Wat is je favoriete tv-programma?

Pfffffff..... dit is weer zo'n vraag waarbij ik niet kan kiezen en zal dan ook mijn top 5 in willekeurige volgorde geven.
1. De Bouwbroers


Het is mooi om te zien hoe een stel of een gezin op zoek gaat naar een bouwval en proberen het voor een mooie prijs te krijgen. Ze gaan vaak niet voor een bouwval, maar voor een kant-en-klaar huis, maar dat valt vaak buiten hun budget waardoor ze uiteindelijk dan toch voor een bouwval kiezen. Nog mooier is het om te zien als Jonathan en zijn team de bouwval omtoveren tot een waar droompaleis voor het stel/gezin. 
2. Heel Holland BaktSinds Andre van Duin het presenteert, kijk ik elke week als Heel Holland Bakt op tv is. Hij zorgt altijd voor een vrolijke, soms te vrolijke, sfeer. Het is mooi om te zien wat voor ware kunstwerken de kandidaten maken. Zelf doe ik dat niet na, ik mis er het geduld voor. Ik ben ook altijd benieuwd naar de opdrachten die ze krijgen, kijken of ik de term herken of het soort koekje of gebak dat ze moeten maken herken. M…

Pickwick vraag: Wat doe je het liefst op een regenachtige dag?

Ik begin dan mijn dag met een kom cruesli en een kop thee. Ondertussen lees ik een hoofdstuk in een boek.  Daarna ga ik lekker een paar uurtjes kleuren. Dat werkt heel erg ontspannend en doet me de regen vergeten. In de tussentijd geniet ik ook nog van een mok cappuccino.
Rond een uur of één ga ik een lekker broodje met ham, kaas, champignons, lente-uitje en paprika uit de oven eten en drink daar een heerlijke beker karnemelk bij. Ondertussen lees ik nog een hoofdstuk in een boek.  Daarna ga ik breien of haken, net waar ik zin in heb met op de achtergrond de radio op Skyradia aan. Ik ben op dit moment bezig een mooie omslagdoek in diverse grijstinten te haken en daar ben ik in dit tempo nog wel een aantal weken tot een paar maanden zoet mee. Maar terug naar die regenachtige dag, ik ga dus die middag breien of haken en geniet van een kopje groene thee en bitterkoekjes.

Rond een uur 6 ga ik dan patat en een kroket bakken (I know, het is ongezond, maar ik bak ze in de air-fryer, dus dan…